Wykonanie

Można powiedzieć -
lody jednoskładnikowe, które można dowolnie modyfikować. Bardzo proste w wykonaniu i
lody są z tych soft-scoop, czyli miękkich (nie twardnieją na kamień w zamrażarce). Przepis powinien ucieszyć osoby, które boją się dodawać do
lodów jajka, jak i nie posiadajacych maszyny do
lodów (lepszy efekt, niż przy miksowaniu w zamrażarce
lodów tradycyjnych). Przepis pochodzi z tej strony . Polecam!Składniki na około 600 ml
lodów:1 puszka
mleka skondensowanego nie słodzonego120 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMleko schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej puszkę umieścić w lodówce 24 h przed planowanym przygotowaniem
lodów).Po tym czasie
mleko wyjąć z lodówki, zawartość przelać do naczynia, ubić na gęstą masę przy użyciu miksera (końcówkami do ubijania
białek), około 30 - 40 sekund, w zależności od miksera. Na koniec wsypać
cukier, dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.Zawartość przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Lody można również przygotować bez maszyny do
lodów. Zmiksowaną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.Modyfikacje:
Lody kakaowe - 1 czubatą łyżkę
kakao wymieszać z odrobiną zimnej
wody, by powstała pasta. Następnie dodać jeszcze odrobinę
wody, by powstała płynna
kakaowa konsystencja. Dodać do
lodów po dodaniu
cukru i zmiksować.
Lody owocowe - na sam koniec dodać 100 g puree z
owoców i zmiksować (w przypadku
bananów lepiej jest użyć
brązowego cukru).Smacznego :)