ßßß Cookit - przepis na Lody mleczne

Lody mleczne

nazwa

Wykonanie

Sezon letni rozpoczęty, a "produkcja" domowych lodów idzie pełną parą. Nie wyobrażam sobie upalnego dnia bez choćby jednej łyżki tych wspaniałych przysmaków. Tym razem pokusiłam się na banalny przepis na lody mleczne, który choć trójskładnikowy to smakuje wyśmienicie. Dodatkowym ich atutem jest fakt, że lody te nie twardnieją na kamień, przez co nie trzeba czekać aż zmiękną po wyciągnięciu z zamrażarki. Dla mnie wspaniałe!
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl, gdzie jest chyba najlepsza "baza" przepisów na lody jakie do tej pory spotkałam. :)
Składniki:
400 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Schłodzone do temperatury lodówki mleko skondensowane przelać do miski. Zmiksować na puszystą pianę (około 1 minuty).
Dodać cukier puder i miksować podobny czas, do otrzymania jednolitej masy.
Dodać aromat i ponownie zmiksować.
Masę przelać do maszyny do lodów i postępować wg jej instrukcji.
Gotowe!
Teoretycznie lody te można otrzymać bez maszynki miksując masę co około 30 minut do momentu zamarznięcia. Niemniej jednak akurat tego przepisu nie polecam osobom bez maszyny. Podczas mrożenia, nawet krótkotrwałego, bez mieszania, piana zaczyna opadać, przez co lody tracą swoją strukturę. Stają się bardziej zbite, bardziej słodkie i przypominają zamarznięte, skondensowane mleko słodzone. Próbowałam obu metod i stwierdzam, że jest diametralna różnica. Niestety w tym wypadku miksowanie nie za bardzo się sprawdza, szkoda bo lody są naprawdę pyszne.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_41_lody-mleczne.html