ßßß
Kruche ciasteczka świąteczne. Świątecznego charakteru nabierają dzięki najlepszej, bo domowej kandyzowanej skórce pomarańczy i orzechom włoskim. Proste do wykonania, a smak zachwycający. Za przysłanie przepisu bardzo dziękuję Ewie :-).Składniki na 2 blaszki ciastek:150 g masła, zimnego75 g cukru pudru230 g mąki pszennej1 żółtkoszczypta solikilka kropel ulubionego aromatu lub łyżeczka ekstraktu z wanilii75 g posiekanych orzechów włoskich75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejMasło, cukier puder, mąkę, żółtko, sól, aromat umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (można również ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie.Formować ciastka - tu dwie metody do wyboru:- ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich uformować w wałek o grubości około 4 cm, zawinąć je w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na około pół godziny; po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na plasterki grubości około 4 mm- ciasto schłodzić, następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką; wycinać ciasteczka (ciastka wykonane tą metodą wychodzą zgrabniejsze).Wycięte ciastka układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie.Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 11 minut, do zezłocenia brzegów. Wyjąć, przełożyć na kratkę do wystudzenia.Smacznego :-).