ßßß
źródło przepisu: mojewypieki.com(składniki na 2 blaszki ciastek)150 g masła75 g cukru pudru230 g mąki pszennejżółtkoszczypta soliłyżeczka ekstraktu z wanilii75 g posiekanych orzechów włoskich75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejMasło (najlepiej zimne), cukier puder, mąkę, żółtko, sól i ekstrakt umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (ciasto można wyrobić także ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie, owinąć folią spożywczą i schłodzić około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką i wyciąć ciasteczka (raczej o regularnych kształtach, gdyż spora ilość bakalii utrudnia wycinanie tych bardziej skomplikowanych). Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.Piec przez 10 - 11 minut w temperaturze 200 stopni do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze do 7 dni.Smacznego!