Wykonanie

To ciasto ma podobno wiele nazw. Na pewno je próbowaliście :-). Czasem znane jako kudłacze, czasem jako lamingtony.. Jak by go nie nazywać, jest smaczne. Nie robiłam go chyba
wieki, przyszedł więc czas na wyciągnięcie przepisu ze starego zeszytu. Ponadto - ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam!Składniki na ciasto:250 g
masła3/4 szklanki
cukru1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany 18%16 g
cukru wanilinowegoWszystkie składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się
masła. Wystudzić.Ponadto:2,5 szklanki
mąki pszennej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka2
żółtkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Jajka i
żółtka dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości. Dodać
mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej gotowe ciasto. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (u mnie 32 sztuki).Polewa:125 g
masła1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany 18%10 łyżek drobnego
cukru do wypieków3 - 4 łyżki
kakaoWszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia
masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka; można poczekać, aż zgęstnieje).Ponadto:300 g
wiórków kokosowychKażdą kostkę namoczyć w polewie (najlepiej pomagając sobie sztućcami, robi się niezły bałagan ;-), następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz.Smacznego :-).
