Wykonanie

Ten sam pomysł - pieczone wcześniej
truskawki zainspirował mnie do stworzenia sernika na zimno.
Truskawki zawierają bardzo dużą ilość
wody, która dzięki pieczeniu odparowuje, a smak
truskawek pozostaje bardziej skoncentrowany. Do sernika wykorzystałam gęsty
jogurt turecki 10% (kupiony w Lidlu, ale można wykorzystać też gęsty
jogurt grecki, nie odtłuszczony). Spód
ciasteczkowy - by skrócić i uprościć przygotowanie i gotowe
bezy, które wykładamy na sernik przed samym podaniem. Sernik jest kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach. Polecam :-).Składniki na spód:200 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive40 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, do zarumienienia.Pieczone
truskawki:700 g
truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych6 łyżek
cukru trzcinowegoW szerokim naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione
truskawki z
cukrem trzcinowym. Wstawić do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut, bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, następnie zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć 500 ml gęstego puree
truskawkowego - będzie potrzebne do masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
jogurtu tureckiego 10% lub gęstego
jogurtu greckiego, schłodzonego250 g
serka mascarpone, schłodzonego500 ml
truskawkowego puree, z przepisu powyżej100 g
cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z pasty z
wanilii32 g
żelatyny w proszku (8 łyżeczek) lub 8 listków
żelatynykilka przepołowionych
truskawek, dodatkowo
bezy do podania,
wiórki kokosowe do oprószeniaW misie miksera umieścić
jogurt turecki lub grecki i
serek mascarpone. Zmiksować (przystawki miksera do ubijania
białek) do uzyskania gładkiej masy serowej.
Żelatynę zalać małą ilością
wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.1/4 szklanki
truskawkowego puree podgrzać, wymieszać z gorącą
żelatyną. Przestudzić, następnie wymieszać z resztą
truskawkowego puree.Do zmiksowanej masy serowej dodać puree
truskawkowe, zmiksować do połączenia. Dodać
cukier puder (ilość z przepisu lub wedle smaku) oraz pastę z
wanilii lub ziarenka z
laski wanilii. Zmiksować.Masę
serową przelać na wystudzony spód
ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do stężenia. Na tężejącym już serniku ułożyć połówki
truskawek, lekko wciskając je w masę
serową. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi i bezikami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).


