Wykonanie

Mocno
czekoladowe ciasto ze
śliwkami nasączonymi w
brandy. Bardzo
śliwkowe. Podobne w strukturze do brownies, choć od niego dużo lżejsze, wykonane na samych białkach, niewielkiej ilości
masła i
mąki. Można również upiec wersję bezglutenową tego ciasta, zastępując
mąkę zmielonymi
orzechami włoskimi lub
migdałami. To czego mi w nim brakowało, to gęsta, lepiąca
polewa czekoladowa na wierzchu... Ciasto nie jest wysokie, upieczone w większej foremce piecze się dość krótko, bez
proszku do pieczenia - rośnie dzięki dodatkowi
białek delikatnie wymieszanych z resztą składników. Smak rewelacyjny! Bardzo polecam :-).Składniki:250 g
śliwek kalifornijskich4 łyżki
brandy25 g
kakao100 g
gorzkiej czekolady (70%)50 g
masła175 g drobnego
cukru do wypieków100 ml gorącej
wody4 duże
białka85 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki przepołowić, zalać
brandy, pozostawić na 30 minut do namoczenia.W małym garnuszku umieścić
kakao, połamaną na drobne kawałki
gorzką czekoladę,
masło, 140 g drobnego
cukru i 100 ml gorącej
wody. Pogrzać do rozpuszczenia się wszystkich składników, wymieszać. Lekko przestudzić.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać resztę
cukru, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać przesianą
mąkę,
cynamon i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną masę
czekoladową i równie delikatnie wymieszać do połączenia.Ciasto przelać do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć
śliwki, skropić ciasto resztą
brandy.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub lekko dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.Podawać z
bitą śmietaną lub z
polewą czekoladową.Smacznego :-).


Przepis z magazynu 'GoodFood'.