ßßß
Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami nasączonymi w brandy. Bardzo śliwkowe. Podobne w strukturze do brownies, choć od niego dużo lżejsze, wykonane na samych białkach, niewielkiej ilości masła i mąki. Można również upiec wersję bezglutenową tego ciasta, zastępując mąkę zmielonymi orzechami włoskimi lub migdałami. To czego mi w nim brakowało, to gęsta, lepiąca polewa czekoladowa na wierzchu... Ciasto nie jest wysokie, upieczone w większej foremce piecze się dość krótko, bez proszku do pieczenia - rośnie dzięki dodatkowi białek delikatnie wymieszanych z resztą składników. Smak rewelacyjny! Bardzo polecam :-).Składniki:250 g śliwek kalifornijskich4 łyżki brandy25 g kakao100 g gorzkiej czekolady (70%)50 g masła175 g drobnego cukru do wypieków100 ml gorącej wody4 duże białka85 g mąki pszennej1 łyżeczka cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Śliwki przepołowić, zalać brandy, pozostawić na 30 minut do namoczenia.W małym garnuszku umieścić kakao, połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę, masło, 140 g drobnego cukru i 100 ml gorącej wody. Pogrzać do rozpuszczenia się wszystkich składników, wymieszać. Lekko przestudzić.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać resztę cukru, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać przesianą mąkę, cynamon i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną masę czekoladową i równie delikatnie wymieszać do połączenia.Ciasto przelać do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć śliwki, skropić ciasto resztą brandy.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub lekko dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.Smacznego :-).
Przepis z magazynu 'GoodFood'.