ßßß
Jeśli potrzebujecie czekoladowej energii, na pewno ten batonik ją dostarczy :-). Wypełnieniem czekolady są suszone śliwki moczone w rumie lub brandy oraz podprażone orzechy laskowe. Tym razem bez pieczenia, by w upał nie włączać piekarnika. Yummy!Składniki:100 g suszonej śliwki, posiekanej w niezbyt drobne kawałki60 ml rumu lub brandy90 g orzechów laskowych, bez skórki, podprażonych, z grubsza posiekanych60 ml śmietany kremówki 36%300 g gorzkiej czekoladyWieczór wcześniej śliwki wsypać do małej miseczki, zalać rumem na noc. Po nocy odsączyć.W kąpieli wodnej podgrzewać śmietanę kremówkę razem z połamaną czekoladą, aż do roztopienia. Do roztopionej czekolady wmieszać 'pijane' śliwki i orzechy, wymieszać.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową, na nią wyłożyć czekoladę, wyrównać. Schłodzić.Przed podaniem pokroić lub połamać.Smacznego :-).
Przepis z książki 'Crave, a passion for chocolate' Maureen McKeon.