Wykonanie
Jeśli potrzebujecie czekoladowej energii, na pewno ten batonik ją dostarczy :-). Wypełnieniem
czekolady są
suszone śliwki moczone w
rumie lub
brandy oraz podprażone
orzechy laskowe. Tym razem bez pieczenia, by w upał nie włączać piekarnika. Yummy!Składniki:100 g
suszonej śliwki, posiekanej w niezbyt drobne kawałki60 ml
rumu lub
brandy90 g
orzechów laskowych, bez skórki, podprażonych, z grubsza posiekanych60 ml
śmietany kremówki 36%300 g
gorzkiej czekoladyWieczór wcześniej
śliwki wsypać do małej miseczki, zalać
rumem na noc. Po nocy odsączyć.W kąpieli
wodnej podgrzewać
śmietanę kremówkę razem z połamaną
czekoladą, aż do roztopienia. Do roztopionej
czekolady wmieszać 'pijane'
śliwki i
orzechy, wymieszać.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową, na nią wyłożyć
czekoladę, wyrównać. Schłodzić.Przed podaniem pokroić lub połamać.Smacznego :-).
Przepis z książki 'Crave, a passion for chocolate' Maureen McKeon.