ßßß
Niesamowicie pyszny deser - gorące śliwki pod kruszonką z migdałami. Idealne na podwieczorek, kiedy za oknem pada i wieje, a Wy macie w rękach to gorące cudo. Polecam!Składniki na 4 porcje:6 dużych dojrzałych czerwonych śliwek, odpestkowanych, pokrojonych na ćwiartki4 łyżki cukru demerara100 ml soku pomarańczowego1 łyżeczka cynamonuSkładniki na kruszonkę:150 g mąki pszennej75 g masła2 łyżki cukru demerara4 łyżki płatków owsianych50 g migdałów w płatkach + do posypaniaDo garnuszka włożyć śliwki, cukier, sok, cynamon. Wymieszać i gotować przez 3 - 4 minuty. Podzielić pomiędzy 4 żaroodporne naczynia (np. ramekiny).Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki.Wyłożyć kruszonkę na owoce, posypać migdałami. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, podawać natychmiast np. z gałką lodów waniliowych.Smacznego :-).Przepis pochodzi z BBC GoodFood.