Wykonanie

Niesamowicie pyszny deser - gorące
śliwki pod kruszonką z
migdałami. Idealne na podwieczorek, kiedy za oknem pada i wieje, a Wy macie w rękach to gorące cudo. Polecam!Składniki na 4 porcje:6 dużych dojrzałych czerwonych
śliwek, odpestkowanych, pokrojonych na ćwiartki4 łyżki
cukru demerara100 ml
soku pomarańczowego1 łyżeczka
cynamonuSkładniki na kruszonkę:150 g
mąki pszennej75 g
masła2 łyżki
cukru demerara4 łyżki
płatków owsianych50 g
migdałów w płatkach + do posypaniaDo garnuszka włożyć
śliwki,
cukier, sok,
cynamon. Wymieszać i gotować przez 3 - 4 minuty. Podzielić pomiędzy 4 żaroodporne naczynia (np. ramekiny).Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je
między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki.Wyłożyć kruszonkę na
owoce, posypać
migdałami. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, podawać natychmiast np. z gałką
lodów waniliowych.Smacznego :-).Przepis pochodzi z BBC GoodFood.