Wykonanie
Długo nie mogłam zdecydować się na przygotowanie
ciasteczek, ale teraz chyba zostanę ich fanką! (W przeciwieństwie do tych ze sklepu...) Nie wiedziałam, że ich pieczenie jest takie przyjemne. Do tego świetnie nadają się do zabrania np. na zajęcia, co bardzo cenię u szanownych pań Muffinek;) Które od teraz będą miały poważną konkurencję w postaci
ciastek. Podobnie jak babeczki dają niesamowite możliwości w dobieraniu dodatków itp.Te zwróciły moją uwagę swoją nazwą. No i
płatkami owsianymi w składzie. Bardzo lubię takie zdrowe dodatki, do tego fajnie chrupiące. M.in. dzięki nim i
masłu całuski smakują znakomicie, tradycyjnie i naturalnie, a
cynamon dodaje im aromatu. Poza tym świetnie się przechowują. Polecam.

Całuski owsiane z
cynamonem- 1/2 szklanki (50g)
płatków owsianych- 100g
masła- 75ml (ok. 70g)
cukru- 200ml (ok. 130g)
mąki pszennej- 1 łyżeczka węglanu amonu (
amoniaku)- 1 łyżeczka
cynamonuPłatki owsiane uprażyć na patelni, by nabrały lekko złotawego koloru i ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną i puszystą masę.Dodać
płatki owsiane i
mąkę wymieszaną z
amoniakiem i
cynamonem, dokładnie wymieszać.Odstawić ciasto na 10 minut, by "odpoczęło".Podzielić ciasto na małe kawałki i uformować z nich kulki.Położyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150 st. C przez 20 minut.Ten przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea,dodałam do niego
cynamon i przygotowałam
ciasteczka z połowy porcji.Czas przygotowania: 45 minutLiczba sztuk: 30Kaloryczność jednej sztuki: 55 kcal