Wykonanie
Zawsze mam w domu spory wybór
muesli, nie wyobrażam sobie bez nich śniadania. Pyszne są również w tych ciastkach, które są dość kruche, nie za słodkie. No i... wyrzuty sumienia są trochę mniejsze, jeśli w ciasteczkach jest
muesli... ;-).Składniki na około 30
ciastek:125 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g
cukru pudru80 g nutelli1
jajko50 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli300 g
muesli (mieszanka, bez dodatków)50 g posiekanych ulubionych
orzechów50 g
rodzynkówUżywając miksera ubić
masło z
cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając ubijania dodać nutellę, następnie
jajko. Do miski z ubitą masą przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
cynamon, szczyptę
soli. Wymieszać mikserem. Dodać
muesli,
orzechy i
rodzynki. Wymieszać.Nakładać
ciastka łyżką na wyłożoną papierem blaszkę - niepełna łyżka na 1
ciastko. Lekko spłaszczyć je od góry. Zostawić odstępy
miedzy ciastkami, jeszcze urosną.Uwaga: będzie się wydawało, że ciasto jest zbyt sypkie, praktycznie to
muesli obleczone odrobiną ciasta, ale w piekarniku wszystko ładnie się zespoli.Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Poczekać, aż chwilę przestygną na blaszce, po czym szeroką
łopatką przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego :-).