ßßß
Tak jak Papież zwykł chadzać na kremówki, tak ja - po lekcjach chodziłam na bułki tureckie ... To były czasy! Mięciutkie, pachnące, moje ulubione. Nie każdy może je znać, bo w niektórych regionach Polski ich nie sprzedają. Bułeczki te, pieczone również jako chlebek, są rodzajem ciemnego, słodkiego pieczywa z rodzynkami. Ten przepis pobił wszystkie (a kilka przetestowałam). Teraz mogę mieć zapach i smak dzieciństwa nawet tu, w Walii. Ten chlebek jest doskonały...Składniki:500 g mąki pszennej chlebowej7 g suchych drożdży (1,5 łyżeczki) lub 14 g drożdży świeżych330 ml mleka2 łyżki masła (40 - 50 g)1 łyżeczka soli1/3 szklanki melasy1 łyżeczka brązowego cukru (niekoniecznie, ja pominęłam a chlebek i tak jest słodki od melasy)4 łyżeczki kawy zbożowej100 g rodzynkówDo posmarowania:1 jajko, roztrzepane1 łyżka mlekaDrożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki (niedużo). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm, odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Można również uformować bułeczki - z ciasta odrywac kawałki (80 g) i formowac bułeczki. Przepis jest na około 12 bułek.Chlebek piec około 30 minut w temperaturze 190ºC. Bułki piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. (około 1,5 h) Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, uformować bułeczki lub chleb i dalej postępować według przepisu.Smacznego :)
I jeszcze chlebek: