Wykonanie

Tak jak Papież zwykł chadzać na kremówki, tak ja - po lekcjach chodziłam na
bułki tureckie ... To były czasy! Mięciutkie, pachnące, moje ulubione. Nie każdy może je znać, bo w niektórych regionach Polski ich nie sprzedają. Bułeczki te, pieczone również jako chlebek, są rodzajem ciemnego,
słodkiego pieczywa z
rodzynkami. Ten przepis pobił wszystkie (a kilka przetestowałam). Teraz
mogę mieć zapach i smak dzieciństwa nawet tu, w Walii. Ten chlebek jest doskonały...Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowej7 g suchych
drożdży (1,5 łyżeczki) lub 14 g
drożdży świeżych330 ml
mleka2 łyżki
masła (40 - 50 g)1 łyżeczka
soli1/3 szklanki melasy1 łyżeczka
brązowego cukru (niekoniecznie, ja pominęłam a chlebek i tak jest słodki od melasy)4 łyżeczki
kawy zbożowej100 g
rodzynkówDo posmarowania:1
jajko, roztrzepane1 łyżka
mlekaDrożdże suche wymieszać z
mąką i
cukrem.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i
masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do
mąki z
drożdżami dodać letnie
mleko z melasą i
masłem,
sól,
kawę zbożową,
rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać
mąki (niedużo). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2
chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm, odstawić do napuszenia. Posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Można również uformować bułeczki - z ciasta odrywac kawałki (80 g) i formowac bułeczki. Przepis jest na około 12
bułek.Chlebek piec około 30 minut w temperaturze 190ºC.
Bułki piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. (około 1,5 h) Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, uformować bułeczki lub
chleb i dalej postępować według przepisu.Smacznego :)

I jeszcze chlebek: