Wykonanie
Pyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam.
Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba. Przepis znalazłam tutajWarto obejrzeć ten film
składniki - 10
bułek1 1/4 szklanki
mleka, lekko podgrzać1 roztrzepane
jajko2 łyżki miękkiego
masła1/4 szklanki
białego cukru - dałam zdecydowanie mniej, łyżeczkę3/4 łyżeczki
soli3 i 3/4 szklanki
pszennej mąki chlebowej1 i 1/4 łyżeczki suchych
drożdżyprzygotowanieUmieścić wszystkie składniki w maszynie do
chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne,
potem sypkie, na końcu
drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania
ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany
mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki , spłaszczyć je dociskając ręką lub wałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 45 min - powinny 2x urosnąć. Posmarować roztopionym
masłem ( lub posypać
mąką ) Piec w temperaturze 180 ° C przez 12-14 minut . Po ok 9 minutach, sprawdzać czy już nie są gotowe. Nie powinny się zbyt mocno zrumienić. Smacznego!Wpis dołączam do wrześniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej tym razem u Małgosi na blogu Akacjowy blog