Wykonanie
Składniki:225 g
pszennej mąki chlebowej (zrobiłam ze zwykłej pszennej)1/2 łyżeczki
soli50 g
cukru pudru15 g świeżych
drożdży75 ml letniego
mleka1
jajko30 ml
oleju słonecznikowego50 g roztopionego
masłaWykonanie:
Mąkę i
sól wymieszać w misce. Dodać
cukier i zrobić wgłębienie w środku.
Drożdże rozpuścić w
mleku i wlać do
mąki. Posypać odrobiną
mąki rozczyn
drożdżowy i odstawić na 15 minut lub aż zacznie się pienić.W małej misce ubić
jajko i
olej. Dodać do
mąki i rozmieszać na gładkie ciasto. Wyłożyć na oprószona
mąką powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski i przykryć naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż ciasto podwoi objętość.Wyłożyć na stolnicę, odgazować i podzielić na 16 równych części. Każdy kawałek zrolować w cienki wałek o długości ok. 38 cm. Roztopione
masło wylać na talerzu moczyć w nim kawałki ciasta. (Proponuje najpierw zrobić ze wszystkich kawałków wałeczki a dopiero
potem wszystkie po kolei moczyć w
maśle. W przeciwnym razie
masło będzie gęstnieć).Na blasze zwijać wałeczki w
ślimaki i układać w dużej odległości od siebie. Przykryć naoliwioną folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut aż podwoją objętość. W
między czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Bułeczki spryskać
wodą i oprószyć
cukrem (ja tego nie robiłam. Piec 10 minut lub aż zbrązowieją. Znowu oprószyć
cukrem (też pominęłam). Bułeczki odstawić na kratkę do ostygnięcia.