ßßß Cookit - przepis na Banoffi (banoffee pie)

Banoffi (banoffee pie)

nazwa

Wykonanie

To fenomen, że tak prosty pudding stał się sławny na cały świat. Nazwa to oczywiście kombinacja 'bananów' i 'toffi'. Jako twórców deseru wymienia się dwa nazwiska: Ian Dowding i Nigel Mackenzie z 'The Hungry Monk' Restaurant w Jevington, East Sussex (1972 r.). W 1994 roku supermarkety sprzedawały go jako American pie. Był to także jeden z ulubionych puddingów Margaret Thatcher i Księżnej Diany. W większości przypadków jest przyrządzany z mleka skondensowanego Nestle, na puszkach którego do tej pory drukowany jest przepis na banoffi. Dodatki to banany i ciasteczkowy spód z masłem. Dziś są banoffi lody, ciastka, a nawet ... czekolada.
Pudding jest ekstremalnie słodki, mimo iż nie dodałam grama cukru. Przypuszczam, że ciężko zjeść więcej niż jeden kawałek na raz. Mój M. pobił tu rekord świata, bo stwierdził, że to najlepszy deser jaki jadł. Ale na niego trzeba wziąć poprawkę - nie znam drugiej takiej osoby, która potrafi wyjadać masę toffi z puszki bez mrugnięcia okiem ;). Podczas gdy wszyscy po kolei odpadali z gry, on z uśmiechem nakładał kolejną porcję. Ja nie podzielam jego entuzjazmu :)) W konsystencji jak deser, nie jak ciasto, najlepiej je jeść łyżeczką prosto z blaszki (jest bardzo luźne i przez to nie prezentuje się najlepiej pokrojone). Przepis pochodzi z książki "Everyday desserts".
Składniki na spód:
85 g rozpuszczonego masła
150 g ciastek digestive, pokruszonych
25 g migdałów, zmielonych
25 g orzechów laskowych, zmielonych
Składniki na masę toffi:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub 2 puszki gotowej masy toffi (z takiej korzystałam) - każda puszka o wadze 400 g
4 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
75 g gorzkiej czekolady, startej
475 ml kremówki
Połaczyć w naczyniu rozpuszczone masło, pokruszone ciastka, zmielone migdały i orzechy laskowe. Dobrze wymieszać, wcisnąć na dno blaszki do tarty o średnicy 23 cm.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 - 12 minut. Wyjąć, wystudzić.
Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać esencji waniliowej i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę wyłożyć na spód. Wierzch przykryć masą toffi z puszki. Posypać 50 g startej czekolady.
Kremówkę ubić, wyłożyć na czekoladę. Oprószyć pozostałymi 25 g startej czekolady.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała (choć nigdy nie będzie w pełni sztywna, będzie miała konsystencję masy toffi).
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/banoffi-banoffee-pie