Wykonanie
Banoffee to bardzo smaczny deser z
bananów i
toffi z
bitą śmietaną na spodzie z
ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki:
Ciastka typu digestive;
Masło 1/4 kostki;
Bita śmietana;
Banany (w zależności od wielkości 3-4);Sos
toffi;Kilka kropel
cytryny.Wykonanie:
Ciastka oraz
masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z
ciastek i
masła źle się skleja można dodać więcej
masła. Dodajemy kilka kropli
cytryny (aby ciasto nie było zbyt słodkie). Wykładamy wszystko na okrągłą blaszkę i rozprowadzamy równomiernie na dnie blaszki i na bokach, a następnie ugniatamy. Chodzi o to, aby ciasto podczas krojenia się nie kruszyło.W ten sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos
toffi. Kroimy
banany w plastry i układamy na
toffi. Następnie ubijamy
śmietanę i wykładamy na
banany. Dekorujemy
toffi lub wiórkami
czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin.