Wykonanie
Lista składników150 g kruchych
ciastek 70 g
masła [n] Pozostałe 3-4
banany, dojrzałe puszka gotowej masy
toffi 400 ml kremówki 2 śmietanfixy 1 łyżka
cukru pudru, niekoniecznie kawałek potartej
czekoladyCiasto jak deser, słodkie i pyszne. Bardzo szybko się je robi, bez najmniejszych problemów. Każdy sobie z nim poradzi. Możecie wykonać to ciasto podając w pucharkach.
Masło roztopić w garnuszku.
Ciastka pokruszyć w malakserze lub potłuc drobno. Do drobno pokruszonych
ciastek wlać
masło i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować
masłem i wyłożyć dno i boki foremki przygotowaną masą z
ciastek. Mocno przygnieść i włożyć do lodówki na godzinę.Na masę z
ciastek rozłożyć masę
toffi i obłożyć
bananami pokrojonymi w grube plasterki.
Śmietanę ubić na sztywno, następnie wsypać
cukier puder i
śmietan – fix. Jeszcze chwilkę ubijać. Tak przygotowaną
śmietanę rozłożyć na górze. Obsypać potartą
czekoladą.

Wykonanie w thermomixdo naczynia miksującego dodać
ciastka, zmiksować obroty 5, czas 10 sekundwlać roztopione
masło, wymieszać obroty 5, czas 5 sekundwłożyć
ciastka do formy wysmarowanej
masłem, przydusić i wstawić do lodówki na godzinęumyć i wysuszyć naczynie, nałożyć motylek, ubić
śmietanę. Nie podaję czasu to trzeba samemu uważać i ocenić, obroty 3,5do ubitej
śmietany dodać
cukier puder,
śmietan-fix. Wymieszać obroty 1, czas 4 sekundy na ciastkach posmarować masę
toffi, położyć plasterki
bananów i
śmietanę. Na górę potartą
czekoladę.Wstawić do lodówkiJeśli chcecie zrobić w pucharkach – masę
ciastek zrobić jak wyżej. Rozłożyć
ciastka na dnie pucharków, na to masa
toffi,
banany i ubita
śmietana.