ßßß
Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;-). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki wiórków kokosowych1 ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków1 szklanka oleju1 łyżeczka ekstraktu z wanilii5 dużych jajek1 szklanka mleka lub mleka kokosowegootarta skórka z 1 cytrynyWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Dodać połowę mleka i wymieszać. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotowane ciasto przelać do formy.Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.Smacznego :-).