Wykonanie

Uroczo udekorowane babeczki o smaku włoskiego deseru, lub przynajmniej go przypominające ;-). Ciasto babeczkowe jest o smaku lekko
kawowym, nie dominującym, dość lekkie i puszyste. Wykończone są
bitą śmietaną i udekorowane
kakao. Smakują nawet dzieciom :-). Mi najbardziej smakowały z
cappuccino o smaku
amaretto. Polecam!Składniki na 10 - 12 babeczek:110 g
masła110 g jasnego
brązowego cukru110 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
kakao2,5 łyżeczki
kawy espresso (lub
kawy rozpuszczalnej), w proszku2
jajka1 łyżka
likieru AmarettoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
sodę,
kakao - przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
kawę i utrzeć.Do masy
maślanej dodać suche składniki,
likier i wymieszać szpatułką.Formę na muffinki wyłożyć 10 - 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem śmietankowy:300 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru lub drobnego
cukru z
wanilią3 łyżki
kakaoCukier puder przesiać.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier.Babeczki ozdobić
kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć
kakao. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).



Źródło inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven'.