ßßß
Uroczo udekorowane babeczki o smaku włoskiego deseru, lub przynajmniej go przypominające ;-). Ciasto babeczkowe jest o smaku lekko kawowym, nie dominującym, dość lekkie i puszyste. Wykończone są bitą śmietaną i udekorowane kakao. Smakują nawet dzieciom :-). Mi najbardziej smakowały z cappuccino o smaku amaretto. Polecam!Składniki na 10 - 12 babeczek:110 g masła110 g jasnego brązowego cukru110 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka kakao2,5 łyżeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku2 jajka1 łyżka likieru AmarettoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.Do masy maślanej dodać suche składniki, likier i wymieszać szpatułką.Formę na muffinki wyłożyć 10 - 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem śmietankowy:300 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią3 łyżki kakaoCukier puder przesiać.Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

Źródło inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven'.