Wykonanie
Pyszna odmiana sernika na zimno na pieczonym, delikatnym i cieniutkim kruchym spodzie. Jedyną wadą tego ciasta jest to, że nie nadaje się do dłuższego przechowywania, należy go zjeść najpóźniej następnego dnia po przygotowaniu inaczej ciasto za bardzo namoknie i po prostu przestanie być kruche.Masa smakuje jak najlepszy krem, nie jest za twarda a smak
sera jest złagodzony przez kremówkę i
mleko.Ciasto (na 2 blaty) :200 g
mąki120 g
masła70 g
cukru1
żółtkoszczypta
soliskórka starta z 1/2
cytrynyWszystkie składniki ciasta sprawnie zagnieść, podzielić na 2 części i schłodzić ok 2 godziny w lodówce. Wylepić (lub rozwałkować) na tortownicy o śr. 26 cm i jeszcze raz schłodzić. Piekarnik rozgrzać do 200 st C i piec kolejno przez 8-10 minut, na jasno brązowo.Jedną z części tuż po upieczeniu, na gorąco podzielić na 12 równych kawałków (tyle ile będzie porcji ciasta).Masa serowa:500 g
twarożku z pudełka500 ml kremówki 30 lub 36 %250 ml
mleka200 g
cukru4
żółtkaskórka otarta z 1
cytrynyszczypta
soli8 listków
żelatynyoprócz tego:
cukier puder do oprószenia ciasta, ewentualnie świeże lub mrożone dowolne
owoceListki
żelatyny namoczyć w ziemnej wodzie.
Mleko zagotować z
cukrem,
solą,
skórką cytrynową i
żółtkami ciągle mieszając, odstawić z ognia zaraz po zagotowaniu.
Żelatynę dobrze wycisnąć i wymieszać dokładnie z ciepłą masą
mleczno-
żółtkową.Odstawić do wystudzenia.Gdy masa zacznie tężeć wmieszać ubitą kremówkę i
twarożek.Można również dodać w tym momencie dowolne
owoce (
porzeczki,
maliny itp)Na spodzie z kruchego ciasta zapiąć metalową obręcz do
tortów (lub tortownicę) i wyłożyć krem. Zostawić do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.Po tym czasie zdjąć obręcz i na kremie ułożyć pokrojone kawałki drugiej części ciasta.Oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego