Wykonanie
Bardzo smaczny, pulchny piernik, przypominający nieco "piernik kujawski" Delecty.•3
jajka•1 szklanka
cukru (moim zdaniem za dużo,
daję pół, albo i mniej)•1 szklanka
miodu•1 szklanka
kawy zbożowej (u mnie dwie łyżeczki Inki na szklankę
wody)•3 szklanki
mąki (lub trochę więcej, jeśli ciasto wydaje się za rzadkie - powinno
mieć gęstość typową dla ciast ucieranych)•3/4 szklanki
oleju•przyprawa do piernika (ilość wg instrukcji na opakowaniu)•3 łyżeczki
sody oczyszczonejŻółtka utrzeć z
cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając, dodać
miód rozpuszczony z
przyprawami,
kawę,
olej. Wsypać
mąkę (przesianą i wymieszaną z
sodą) a na koniec delikatnie domieszać pianę z
białek. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).Źródło: Irena Gumowska, Elementarz gotowania, Watra, 1987--------------------------------------------------------------------------------Po wystudzeniu piernik najlepiej przełożyć
marmoladą morelową albo powidłami śliwkowymi i odstawić na parę godzin - wtedy na bank będzie wilgotny.Piekę w prostokątnej blasze 28 x 40 cm (choć lepsza byłaby ciut mniejsza). Odradzam keksówki i tortownice. Ciasto jest dość rzadkie i mocno wyrasta. Jak wzięłam tortownicę 24 cm, to urosło zbyt wysokie i nie chciało się dopiec w środku - a na zewnątrz już się przypalało.