Składniki:3 jajkaszklanka cukru najlepiej brązowegoszklanka kawy zbożowej z dwóch łyżeczekszklanka miodu3 szklanki mąki3/4 szklanki olejuopakowanie przyprawy korzennej do pierników1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej3 łyżeczki sody oczyszczonejtłuszcz i bułka tarta do formyWykonanie:Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C ok. 30 minut . Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.