Wykonanie
Ciasto:250ml cieplego
mleka100g
cukru25g swiezych (4 lyzeczki) suchych
drozdzy1
jajko1
zoltko125g miekkiego
masla2 lyzeczki zmielonego
kardamonu (mozna dac mniej - z taka iloscia smak jest dosc inensywny)szczypta
soli650g (~ 5 1/4 szklanki)
makiNadzienie:3 lyzeczki zmielonego
cynamonu50g (1/3 szklanki)
cukru80g bardzo miekkiego
masla1
jajko, rozbeltane do posmarowania
cukier do posypania
Mleko,
cukier i
drozdze wymieszac, zostawic na 10 minut az zaczyn zacznie babelkowac. Dodac
jajko,
zoltko,
maslo,
kardamon i sol - wymieszac. Dodawac stopniowo
make mieszac lyzka, jak juz bedzie na tyle geste zeby mozna bylo wyrabiac reka, przelozyc na stolnice i wyrabiac podsypujac
maka az ciasto bedzie elastyczne i lsniace.Przelozyc do miski, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine lub wiecej, az podwoi swoja objetosc. (Ja robilam ciasto w maszynie do
chleba).Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, podzielic na 4 rowne czesci. Kazda rozwalkowac na prostokat 30x25 cm i 3mm gruby. Posmarowac 1/4 miekkiego
masla i posypac 1/4 mieszanki
cukru z
cynamonem.Zwinac w rulonik. Kazdy rulonik kroic lekkim skosem na kawalki w ksztalcie trojkata lub grubej litery V - gdzie czubek ma okolo 2cm szerokosci a podstawa 5cm.Odwrocic wszystkie buleczki tak, aby wezsza czesc byla na wierzchu, nacisnac palcem dosc mocno ciasto - wtedy boki ladnie sie rozjada. Ukladac na duzej, plaskiej, wylozonej pergaminem blasze zostawiajac kilkucentymetrowe odstepy pomiedzy buleczkami. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godziny.Wyrosniete posmarowac rozbeltanym
jajkiem i posypac
cukrem.Piec w temperaturze 180ºC do ladnego zrumienienia - okolo 15 minut.Najlepsze cieple :)