Wykonanie
TARTA SEROWA Z
OWOCAMI I KRUSZONKĄKruchy spód:125g
masła zimnego pokrojonego w kostkę1,5 szkl
mąki (użyłam drobozmielonej orkiszowej)0,5 szkl
cukru najlepiej pudru1
jajko1
żółtkoszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia (można pominąć)Masa serowa:250g świeżego
serka 'cream cheese' ( Philadelphi, Twój smak itp)2
jajka50g
cukru najlepiej pudru100ml
śmietany kremówki1 łyżka
mąkiskórka z cytrynyziarna
wanili lub ekstrakt
waniliowyKruszonka:100g
ciastek digestive (jeśli trudno dostępne można zastąpić
herbatnikami)50g
masła50g
migdałówodrobina
mąki (dodałam również drobnej
mąki orkiszowej)Dodtkowo:250g dowolnych
owoców (ja użyłam
mrożone truskawki i
maliny, które dzień wcześniej rozmroziłam w lodówce)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wszystkie składniki na kruchy spód dokładnie połączyć ze sobą, wyrobić na gładka masę, w razie potrzeby podsypać
mąką. Wysmarowaną
masłem formę do tarty wyłożyć dokładnie
ciastem, ponakłuwać wielokrotnie widelcem, odstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty tarty.Aby wykonać masę
serową należy zmiksować dokładnie
serek z
cukrem, aby pozbyc się wszelkich grudek. Dodać kolejno
jajka i dalej miksować. Dolać
śmietankę, następnie
mąkę, dobrze wszystko zmieszać. Na końcu dodać
wanilię i
skórę cytrynową.Rozdrobnić ciasta i
migdały na kruszonkę, następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić.Masę
serową wlać na wcześniej przygotowany spód tarty. Nastepnie zupełnie przypadkowo umieścić
owoce na całej jej powierzchni. Na koniec posypać kruszonką.Piec ok 35-45 minut. Po podanym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić, moża polać lukrem.Smacznego :)