Wykonanie
Składniki na ciasto:300 g
maki100 g
cukru pudru200 g zimnej
margaryny3
zółtkaextrakt
waniliowyOwoce"500g
borówek :ja dodałam
borówki amerykańskieKruszonka;8 łyzek
maki4 łyzki
cukru4 łyzki
masłałyzeczka extraktu z
waniliZ podanych składników zagniesc ciasto.Na stolnice wysypac
make dodac
margaryne i posiekac nastepnie dodac
zółtka,
cukier i
wanilie-zagnieść ciasto.Ciasto włożyc do lodówki na 1.5godz.Nastepnie po 1.5 godz wyciagnac u wyłozyc na forme do pieczenia. Zrobic parę dziurek widelcem. Piec w temp 190 stopni przez 25 min (sprawdzac) ma sie zarumienic. Wyciągnac i wystudzic przez 15 min, nastepnie dodac
borówki na ciasto. przygotowac kruszonke, podane składniki wsypac do miski i zagniesc troszke aby powstały grudki. Tak przygotowana kruszonka posypac ciasto, Piec to jeszcze w 190 stopniach przez 40 min. Mozna wierzch posypac
cukrem pudrem. Ale nie jest to konieczne gdyż ciasto jest słodkie.