Wykonanie
Składniki:- 1/3 paczki
drożdży- 1 1/2 łyżki
cukru- 1 szkl.
mleka- ok. 1/2kg
mąki- 1
jajko- szczypta
soli-
owoce na wierzch np.
śliwki lub
truskawkiDo miski wsypać
drożdże i
cukier, mieszać aż składniki sie rozpuszczą. Dodac ciepłe
mleko ( NIE GORĄCE! -
drożdze bardzo tego nie lubia , moga nie wyrosnąć ),nastepnie pomieszać, i stopniowo dokładać
mąki, aż ciasto będzie w miare gęste, nie powinno być lejące , powinno przyklejać się do łyżki. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyc do formy i ułożyc na nim przepołowione
owoce. Dodatkowo można posypać kruszonką (
masło,
mąka i
cukier pomieszane tak, aby uzyskąć sypką konsystencje ). Wstawić do pieca na ok. 150 - 200 stopni aż się lekko zarumieni. ( fote wstawie jak nastepnym razem
będe piekła :) )