ßßß
Cookit - przepis na Szwedzkie ciasto z jablkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szwedzkie ciasto z jablkami
Składniki
Maślak
Cukier
Mak
Proszek do pieczenia
Rum
Cytryna
Cukier waniliowy
Wykonanie
250 g
masla
200 g
cukru
6 jaj200 g
maki
2 plaskie lyzeczki
proszku do pieczenia
2 lyzki
rumu
otarta skorka z 1
cytryny
2 op.
cukru waniliowego
50 g posiekanych migdalow1 kg kwaskowatych jablek200 g
masla
utrzec z
cukrem
(2 lyzki
cukru
odlozyc) na puszysta mase. Stopniowo dodawac po jednym
zoltku
. Dodac
cukier waniliowy
i
skorke z cytryny
, zmiksowac.Dodac
make
z
proszkiem do pieczenia
i
rum
, zmiksowac. Dodac ubite na sztywno
bialka
, ostroznie wymieszac.Ciasto przelozyc do wysmarowanej
maslem
tortownicy (sr. 26 cm)
Jablka
obrac, pokroic w osemki, poukladac na
ciescie
(lekko wcisnac), posypac posiekanymi
migdalami
i odlozonym
cukrem
. Na wierzchu poukladac
platki
masla
.Wstawic do nagrzanego do 200°C (termoobieg 180°C) piekarnika na ok. 45 min.Podawac z
bita smietana
.
Źródło:
http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/431/szwedzkie-ciasto-z-jablkami
Przepisy powiązane
Marcepanowy jablecznik
Placek z pieczonymi jablkami i waniliowym kremem
Na imieniny... mufiny cytrynowe z makiem
Swiateczne magdalenki cytrynowe
Ciasto marcepanowe
Składniki powiązane (0)