Wykonanie
Tortownica o śr.18cm wyłożona papierem do pieczenia.Spód: 2
żółtka,70g zimnego
masła,150g
mąki,szczypta
soli, 2-3 łyżek
cukru pudru,0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, opcjonalnie 1 łyżeczka zimnej
wody.Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wylepić nim formę,spód oraz boki.Schłodzić w lodówce.Nadzienie: 2
białka,100g drobnego
cukru,0,5 łyżeczki
soku z cytryny,1 łyżka
skrobi ziemniaczanej,1 łyżka
bułki tartej,250g
śliwek .
Śliwki wypestkować,pokroić na małe kawałki i wymieszać z 1 łyżką
skrobi.
Białka ubić na sztywno,stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając,na koniec dodać
sok z cytryny i delikatnie wmieszać
śliwki.Wyjąć ciasto z lodówki,nakłuć widelcem,posypać spód
bułką tartą,wyłożyć nadzienie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160stopni ,na najniższą półkę.Najlepsza opcja to termoobieg z dolną grzałką.Po 10min zmniejszyć temp.do 150 i obserwować ciasto,jeśli będzie się mocno rumienić przykryć folią aluminiową.Piec 30min i na ok 1h pozostawić w piekarniku.