Wykonanie
Bardzo dobrze się wycinają i zachowują swój kształt podczas pieczenia.Składniki:220 g miękkiego
masła200 g
cukru1 duże
jajko1 łyżka ekstraktu
waniliowego lub pasty z
wanilii450 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliUtrzeć miękkie
masło i
cukier na jasną, puszystą masę. Dodać
jajko oraz ekstrakt i wymieszać.W osobnej misce połączyć
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Dodać do pozostałych składników i wymieszać.Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przed ok. 1 godzinę.Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0 , 5 cm i wycinać kształty.Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut lub do zezłocenia.Studzić na kratce. Po ostygnięciu
ciasteczka można udekorować np. lukrem.