Wykonanie
Składniki:1 kostka
masła (
Kasia)0,5 szklanki
mleka1,5 szklanki
cukru4
jajka4 łyżki
kakao2 szklanki
mąki1 łyżka
proszku do pieczeniaMasło (
Kasia),
mleko,
kakao i
cukier włóż do rondelka, gotuj aż
cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia i wsyp do masy
kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera.
Żółtka oddziel od
białek. Dodawaj do ciasta po jednym
żółtku ciągle mieszając.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą
kakaową i odstaw do zastygnięcia.Temperatura piekarnika : 180oCCzas pieczenia: 50 minut