Wykonanie
Przepis pochodzi z programu "Jakubiak lokalnie"1 prostokątne
ciastko składa się z 3 warstw
ciasta filo i 2 warstw nadzienia.1 warstwa ciasta składa się z 4 płatów
ciasta filo.Przepis na jedno
ciastko filo:1 płat
ciasta filo (np. z przepisu, który jest na tym blogu, polecam)ćwierć szkl.
pitnego miodu z odrobiną (10g, może być nawet mniej) roztopionego
masłaPokroić ciasto na małe jednakowe prostokąty. Na blaszce położyć jeden płat ciasta, posmarować go pitnym
miodem z
masłem (najlepiej pędzelkiem), następnie nałożyć na nie kolejny płat ciasta i znowu posmarować roztworem, później znowu nałożyć na nie płat ciasta i posmarować płynem i znowu nałożyć na te płaty kolejny kawałek ciasta i znowu posmarować pitnym
miodem. Tak oto powstaje 1 warstwa
ciasta filo w
ciastku. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotni, by uzyskać wszystkie kruche części na jedno
ciastko. Piec blaty
ciastka w 180 stopniach do zezłocenia (płaty będą się unosić i rozwarstwiać).Nadzienie (będzie wystarczyło na więcej
ciastek, ok. 3):Karmel:3 łyżki
cukru1 łyżka roztopionego
masła1/3 szkl. pestek z dynipół szklanki
orzechów laskowych1/3 szkl.
pitnego mioduCukier podgrzać w garnuszku i dodać
masło. Kiedy
cukier będzie częściowo skarmelizowany, dodać
orzechy i pestki (najlepiej masy nie mieszać). Kiedy karmel będzie gotowy, dodać
miodu i w tym momencie można mieszać. Karmel odstawić do minimalnego ostygnięcia.Masa serowa :1,5 szkl.
twarogu (najlepiej niemielonego)1 szkl.
jagód lub
borówekMasę wymieszaćDo masy serowej dodać karmel i wymieszać.1,5 szkl.
malinDodać do masy.Sos
wiśniowo-
cynamonowy:1,5 szkl.
wiśniPodsmażyć na patelni po karmelu.pół łyżeczki
cynamonu1/3 szkl.
pitnego miodu1 płaska łyżka
cukruDodać do
wiśni, gdy te zaczną puszczać sok. Kiedy sos zacznie się mocno pienić, to znaczy, że jest gotowy.Jak to zrobić ? :Jeden blacik z
ciasta filo układamy na talerzu, na niego układamy masę
serowo-karmelową, następnie nakładamy drugi blacik ciasta i na niego kolejną warstwę
serowo-karmelową oraz na koniec nakładamy trzeci, ostatni blacik
ciasta filo i udekorować pozostałą masą. Sos podać zboku.Smacznego :)