Wykonanie
składniki:*
maka wrocławska 1kg*
cukier puder 200g*
masło 250g
margaryna 500g* 2
jajka*
kakao ok.50g*ok 200g
cukru kryształu do posypaniawykonanie
Mąkę przesiać dodać
cukier puder i posiekać z
masłem i
margaryną na małe kawałki.Dodać
jajka i znowu posiekać. Z 3/4 ilości zarobić jasne ciasto. Do pozostałej części dodać
kakao i zarobić ciemne cisto. Ciemne i jasne ciasto schłodzić w lodówce. Ciasto podzielić na części i położyć najpierw jasne ciasto a
potem nałożyć na nie ciemne ciasto i zrobić wałeczki.Na koniec wałeczki posypać
cukrem i ponownie schłodzić w lodówce aby trochę stwardniały.Wałeczki pokroić na cienkie plasterki .
Ciasteczka wypiekać w temp. 180 stopni ok 8 min -tak aby były rumiane. Z porcji tego przepisu można zrobić ok 1,80 kg
ciastek.