Wykonanie
W sezonie
owocowym pieczecie wiecej ciast ucieranych, lekkich, częściej zdarza się (lub nie, wtedy odpukać)... zakalec. By go uniknąć przestrzegam kilku głównych zasad:wszystkie składniki do wypieków muszą być w temperaturze pokojowejOczywiście
mąki nikt w lodówce nie trzyma, ale
masło,
jajka,
twaróg,
mleko,
śmietanę kwaśną,
jogurt, nutellę wyjmujmy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem.
Jajka można dla ogrzania włożyć do miski z ciepłą
wodą, będzie szybciej.
Mleko lub
śmietanę wystarczy podgrzać w mikrofali. Składniki w temperaturze pokojowej są potrzebne nie tylko do ciast ucieranych, ale i serników.wszystkie składniki suche powinny być przesianeStaram się pisać o tym najczęściej jak
mogę. Przesiewamy
mąkę nie tylko po to, by usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim po to, by ją napuszyć, wtłoczyć w nią więcej powietrza. Ciasto będzie również lżejsze, a przy miksowaniu lub mieszaniu unikniemy grudek
mąki. Jeśli w przepisie występują różne rodzaje mąk, przesiewamy wszystkie. Również mielone
orzechy lub
cukier puder. Różnica jest naprawdę duża.
masło ucieramy z
cukrem na jasny puchJak nasze babcie - drewnianą pałką w makutrze lub mikserem. Masa
maślana musi być bardzo jasna, lekka i puszysta.składniki na ciasto mieszamy tylko ich do połączenia się, nie dłużejCiasto ucierane, w momencie dodawania do niego składników suchych najlepiej wymieszać tylko widelcem lub szpatułką, można krótko zmiksować. Ciasto za długo miksowane zbyt mocno się napuszy, z każdym ruchem mieszadła do ciasta dostaje się wiecej powietrza - takie ciasto niesamowicie urośnie podczas pieczenia, a pod sam koniec, lub od razu po wyjęciu z piekarnika - spektakularnie opadnie.mieszamy tylko w jednym kierunku!Przesąd? Skądże.
Mąka zawiera gluten, a on ma kształt włókienek. Mieszając w różnych kierunkach lub byle jak, rozrywamy włókienka glutenu i to może być przyczyną zakalca. bez potrzeby nie otwieramy piekarnika podczas pieczeniaPod sam koniec pieczenia, kiedy chcemy sprawdzić ciasto patyczkiem, jest to dozwolone. Wcześniej, lepiej tego unikać.Może macie i swoje sekrety? Podzielcie się :-).