ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z powidłami

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
To chyba jedno z najpopularniejszych rozwiązań dotyczące rogalików. Chodzi o nadzienie z powideł oczywiście. Bardzo dobre rogaliki i prosty do wykonania przepis. Myślę, że możesz się na nie skusić.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 50 dekagramów
margaryna 25 dekagramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
drożdże 5 dekagramów
mleko 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk
jajka 2 sztuk
powidła według uznania
sól 1 szczypta
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.
Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Autor: lajla94kke
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: asiakowal
Data: 2011-12-22
Rewelacyjne rogaliki,polecam dla łasuchów.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11255/Rogaliki-drozdzowe-z-powidlami