ßßß Cookit - przepis na Idealna polewa czekoladowa

Idealna polewa czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(1 głos )
5
0
1 5
admin
5 / 5 stars
Idealna polewa czekoladowa
do pierniczków i ciasteczek
Składniki
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
3 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
70 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Cukier puder przesiać razem z kakao do miski. W garnuszku zagotować wodę z dodatkiem miodu, wlewać stopniowo do miski z cukrem mieszając jednocześnie łyżką. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), dodać do miski z masą cukrową i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie w razie potrzeby dodawać stopniowo ciepłą (letnią) wodę, mieszając energicznie łyżką, do uzyskania odpowiedniej gęstości polewy. Pierniczki lub ciastka na chwilę zanurzać do w polewie i odczekać chwilę aż ścieknie jej nadmiar.
Propozycja podania
do pierniczków alpejskich, tradycyjnych pierniczków
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/polewa_czekoladowa/przepis.html