Wykonanie
Składniki na ciasto kruche:225 g
mąkiszczypta
soli50 g
cukru pudru125 g
masła1
żółtko2 łyżki
wody250 ml
mlekapół łyzeczki sproszkowanego
cynamonu3
żółtka50 g
cukru2 łyzki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
masłaświeże
malinyPrzygotowanie:Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) inagrzewamy do temp. 170ºC.Ciasto kruche : na stolnicę przesiewamy
mąkę z
cukrem pudrem i
solą. Dodajemy zimne
masło i siekamy do uzyskania konsystencji
kaszy. Całość szybko, ale dokładnie zagniatamy z
żółtkiem i 2 łyżkami
wody. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.Krem pâtissière :
Mleko zagotowujemy z
cynamonem, a następnie przecedzamy. Osobno ubijamy
żółtka z
cukrem i
mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolewamy do niej powoli gorące
mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Najlepszy efekt osiągniemy, kiedy na etapie podgrzewania masę
mleczno-
żółtkową będziemy miksować - gwarantuje nam to nie powstawanie grudek podczas gęstnienia masy. Odstawiamy na bok i dodajemy
masło, mieszamy dokładnie.Po schłodzeniu kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy
ciastem foremki na tartaletki i lekko dociskamy. Każdą foremkę z
ciastem przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, dociskamy i podnosimy jej brzegi, a następnie wsypujemy
ryż lub
kaszę, która posłuży nam do pieczenia "na ślepo". Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut i pieczemy na jasnozłoty kolor. Wyciągamy z piekarnika i zdejmujemy folię aluminiową z
ryżem. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 200ºC. Na każdą tartaletkę wykładamy łyżką krem pâtissière mając na uwadze, że jego poziom podniesie się po dodaniu do masy
malin. Na wyłożony krem nakładamy
maliny i leciutko dociskamy. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut.Upieczone tartaletki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek.