Wykonanie
Wyobraźcie sobie
czekoladowe ciasto, z którego po przekrojeniu wypływa
bursztynowy karmel. Kruchy spód rozpływa się w ustach, a
czekoladowy ganache uderza w
kubki smakowe swoją głęboką mocą.Zapraszam na wyjątkową tartę
czekoladową z karmelową masą.Karmel i jego pochodne charakteryzuje się różną gęstością, w zależności od tego w jakim celu chcemy go użyć i jakie proporcje
cukru i
śmietany w związku z tym zastosujemy.
Karmelowe sosy i polewy znalazły już u nas różnorakie zastosowanie (zobacz). I w przeciwieństwie do rewelacyjnej tarty z
orzechami włoskimi i karmelową polewą - tym razem, w czekoladowej tarcie jest on cudowną niespodzianką nie tylko
smakową - kiedy ukroicie kawałek ciasta, po chwili
spod ciemnego,
czekoladowego ganache wypłynie bursztynowa masa ;-) I choć
tarta powinna być schłodzona, wystarczy kilka minut, aby po wyjęciu z lodówki obie masy osiągnęły wymagany efekt i konsystencję.Jeżeli
gorzka czekolada jest dla Was zbyt intensywna i głęboka w smaku, można ją połączyć w dowolnych proporcjach z
czekoladą mleczną lub deserową. Trzeba
mieć wówczas na względzie zmianę słodkości ciasta.Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, TartyNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche,
czekoladę, karmel
Tarta z masą karmelową i
czekoladowym ganache na formę do tart o średnicy 24 cmSkładniki: Ciasto kruche10 g ciemnego
kakaoMasa karmelowa:150 g
cukru kryształu15 g solonego
masła (lub
masło extra + szczypta
soli)150 ml
śmietany 30%Ganache
czekoladowe:180 g
czekolady o zawartości
kakao 70% (lub gorzkiej)150 ml
śmietany 30%Przed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuPrzygotowanie:Ciasto . Ciasto kruche przygotować według przepisu (w trakcie przesiewania
mąki dodać
kakao). Rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. W yłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym
grochem lub
kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie zdjąć folię z
kaszą i dopiec jeszcze 10 minut. Ostudzić.Masa karmelowa : Do szerokiego rondelka lub na patelnię włożyć
masło i dodać 1 łyżkę
wody. Kiedy
masło roztopi się, równomiernie wsypać
cukier. Podgrzewać do momentu, kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy - dopiero teraz zamieszać. Ostrożnie dolać
śmietanę (karmel się wzburzy) i energicznie całość wymieszać - masa ma się zagotować. Mieszać do momentu, aż karmel całkowicie połączy się ze
śmietaną. Odstawić do całkowitego wystudzenia, w tym czasie karmel nieco zgęstnieje. Wystudzoną masę karmelową wlać do
spodu na tartę i włożyć do lodówki.Ganache : W czasie, kiedy karmel tężeje w lodówce, włożyć do miski rozdrobnioną na kawałki
czekoladę. W garnuszku zagotować
śmietanę i gorącą zalać
czekoladę. Odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać. Ja to robię rózgą, jednak składniki należy tylko wymieszać, nie ubijać. Kiedy ganache ostygnie, wylać na stężały, zimny karmel. Wyrównać wierzch i schłodzić przed podaniem.Kroić
ostrym nożem o cienkim ostrzu.


,Składnik główny:
czekolada,Składnik główny:karmel,Składnik główny:ciasto kruche,Rodzaj dania:Ciasto,