ßßß Cookit - przepis na Tarta z masą karmelową i czekoladowym ganache

Tarta z masą karmelową i czekoladowym ganache

nazwa

Wykonanie

Wyobraźcie sobie czekoladowe ciasto, z którego po przekrojeniu wypływa bursztynowy karmel. Kruchy spód rozpływa się w ustach, a czekoladowy ganache uderza w kubki smakowe swoją głęboką mocą.
Zapraszam na wyjątkową tartę czekoladową z karmelową masą.
Karmel i jego pochodne charakteryzuje się różną gęstością, w zależności od tego w jakim celu chcemy go użyć i jakie proporcje cukru i śmietany w związku z tym zastosujemy. Karmelowe sosy i polewy znalazły już u nas różnorakie zastosowanie (zobacz). I w przeciwieństwie do rewelacyjnej tarty z orzechami włoskimi i karmelową polewą - tym razem, w czekoladowej tarcie jest on cudowną niespodzianką nie tylko smakową - kiedy ukroicie kawałek ciasta, po chwili spod ciemnego, czekoladowego ganache wypłynie bursztynowa masa ;-) I choć tarta powinna być schłodzona, wystarczy kilka minut, aby po wyjęciu z lodówki obie masy osiągnęły wymagany efekt i konsystencję.
Jeżeli gorzka czekolada jest dla Was zbyt intensywna i głęboka w smaku, można ją połączyć w dowolnych proporcjach z czekoladą mleczną lub deserową. Trzeba mieć wówczas na względzie zmianę słodkości ciasta.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Tarty
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche, czekoladę, karmel
Tarta z masą karmelową i czekoladowym ganache na formę do tart o średnicy 24 cm
Składniki: Ciasto kruche
10 g ciemnego kakao
Masa karmelowa:
150 g cukru kryształu
15 g solonego masła (lub masło extra + szczypta soli)
150 ml śmietany 30%
Ganache czekoladowe:
180 g czekolady o zawartości kakao 70% (lub gorzkiej)
150 ml śmietany 30%
Przed przygotowaniem polecam:
poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu
Przygotowanie:
Ciasto . Ciasto kruche przygotować według przepisu (w trakcie przesiewania mąki dodać kakao). Rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. W yłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 10 minut. Ostudzić.
Masa karmelowa : Do szerokiego rondelka lub na patelnię włożyć masło i dodać 1 łyżkę wody. Kiedy masło roztopi się, równomiernie wsypać cukier. Podgrzewać do momentu, kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy - dopiero teraz zamieszać. Ostrożnie dolać śmietanę (karmel się wzburzy) i energicznie całość wymieszać - masa ma się zagotować. Mieszać do momentu, aż karmel całkowicie połączy się ze śmietaną. Odstawić do całkowitego wystudzenia, w tym czasie karmel nieco zgęstnieje. Wystudzoną masę karmelową wlać do spodu na tartę i włożyć do lodówki.
Ganache : W czasie, kiedy karmel tężeje w lodówce, włożyć do miski rozdrobnioną na kawałki czekoladę. W garnuszku zagotować śmietanę i gorącą zalać czekoladę. Odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać. Ja to robię rózgą, jednak składniki należy tylko wymieszać, nie ubijać. Kiedy ganache ostygnie, wylać na stężały, zimny karmel. Wyrównać wierzch i schłodzić przed podaniem.
Kroić ostrym nożem o cienkim ostrzu.
,
Składnik główny:
czekolada,
Składnik główny:
karmel,
Składnik główny:
ciasto kruche,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tarta-z-masa-karmelowa-i-czekoladowym-ganache