Wykonanie
200 ml
mleka100 ml
wody1-2
jajka150 g
mąkiszczypta
soliklarowane
masło do smażenia
Sos beszamelowy:1 l
mleka150 g
masła lub 150 ml
masła klarowanego150 g
mąkigałka muszkatołowasólpieprzDodatkowo:300-350 g
borowika mrożonego (można użyć
kurkę mrożoną lub
świeżą pieczarkę)100 g startego
parmezanusólpieprzświeża
natka pietruszkimasło lub klarowane
masło do smażeniaPrzygotowanie:Naleśniki:
jajko lekko ubić trzepaczką i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać i posmarować pędzelkiem (odpornym na wysokie temperatury) zanurzonym w przygotowanym do smażenia
maśle. Wlać ciasto w takiej ilości, aby powstał cienki naleśnik. Smażyć z obu stron.
Sos beszamelowy:
masło roztopić w rondelku, dodać
mąkę, zamieszać, następnie dolać
mleko i przyprawić. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.
Świeże borowiki oczyścić, mrożone w całości rozmrozić - w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na
maśle, przyprawić.Na
stole rozłożyć folię aluminiową oraz spożywczą. Ułożyć usmażone naleśniki w jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna
mieć kształt prostokąta. Następnie wylać na naleśniki lekko ciepły, ale nie zimny
sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić.
Borowiki ułożyć na całej powierzchni i posypać posiekaną
natką pietruszki. Przechodząc do zawijania rolady - chwytamy folię, na której leży ciasto z nadzieniem (od dłuższej strony) i delikatnie podnosząc do góry zawijamy całość w rulon. Teraz należy owinąć roladę w folię spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak
cukierek. Umieścić w lodówce na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu zdjąć folię, kroić na kawałki i umieścić na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Posypać
parmezanem i zapiekać do zrumienienia w temp. 180 st. C.Podawać wedle uznania, z
sosem grzybowym lub
śmietanowym z dodatkiem
parmezanu.