ßßß Cookit - przepis na Rolada naleśnikowa z borowikami i beszamelem

Rolada naleśnikowa z borowikami i beszamelem

nazwa

Wykonanie

200 ml mleka
100 ml wody
1-2 jajka
150 g mąki
szczypta soli
klarowane masło do smażenia
Sos beszamelowy:
1 l mleka
150 g masła lub 150 ml masła klarowanego
150 g mąki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Dodatkowo:
300-350 g borowika mrożonego (można użyć kurkę mrożoną lub świeżą pieczarkę)
100 g startego parmezanu
sól
pieprz
świeża natka pietruszki
masło lub klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
Naleśniki: jajko lekko ubić trzepaczką i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać i posmarować pędzelkiem (odpornym na wysokie temperatury) zanurzonym w przygotowanym do smażenia maśle. Wlać ciasto w takiej ilości, aby powstał cienki naleśnik. Smażyć z obu stron.
Sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, zamieszać, następnie dolać mleko i przyprawić. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.
Świeże borowiki oczyścić, mrożone w całości rozmrozić - w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, przyprawić.
Na stole rozłożyć folię aluminiową oraz spożywczą. Ułożyć usmażone naleśniki w jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie wylać na naleśniki lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Borowiki ułożyć na całej powierzchni i posypać posiekaną natką pietruszki. Przechodząc do zawijania rolady - chwytamy folię, na której leży ciasto z nadzieniem (od dłuższej strony) i delikatnie podnosząc do góry zawijamy całość w rulon. Teraz należy owinąć roladę w folię spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Umieścić w lodówce na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu zdjąć folię, kroić na kawałki i umieścić na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Posypać parmezanem i zapiekać do zrumienienia w temp. 180 st. C.
Podawać wedle uznania, z sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem parmezanu.
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/rolada-nalesnikowa-z-borowikami-i-beszamelem