Wykonanie
Smaczne połączenie soczystego
mięsa,
soczewicy i
czerwonej kapusty.Składniki na 4 porcje:po 120 g
polędwiczki wieprzowej (ilość na osobę wg uznania)100 g
soczewicy zielonej100 g
soczewicy czerwonejćwiartka
kapusty czerwonejkawałeczek świeżego
imbiru (lub suszonego w ilości wg uznania)
sólpieprzcukierkilka listków laurowych (najlepiej świeżych)2 łyżki
octu jabłkowego lub balsamicznego
olej do smażeniaodrobina
masła200 ml sosu z pieczeniPrzygotowanie:
Soczewicę wypłukać, włożyć do osobnych garnków, zalać zimną
wodą i doprowadzić do wrzenia. Posolić i gotować: zieloną 10 minut, czerwoną 5 minut. Po ugotowaniu każdą odcedzić. Obie
soczewice połączyć. Przed podaniem podgrzać na
maśle.
Kapustę poszatkować, poddusić na
oleju przez ok. 5-8 minut.
Imbir obrać i drobno posiekać, dodać do duszącej się
kapusty, przyprawić
solą i
pieprzem. W razie potrzeby dolać odrobinę
wody i dusić do miękkości -
kapusta ma zachować delikatną chrupkość i świeżość. Na samym końcu dodać
ocet i odrobinę
cukru.Polędwiczkę oczyścić, pokroić na kawałki. Przyprawić
solą,
pieprzem i smażyć ze wszystkich stron do ulubionego stanu wysmażenia wraz z liśćmi laurowymi.Całość podawać z gorącym sosem z pieczeni.


,Składnik główny:
wieprzowina,Składnik główny:
polędwica wieprzowa,Składnik główny:
soczewica,Składnik główny:
kapusta,Składnik główny:
imbir,Rodzaj dania:
Mięsa,