ßßß Cookit - przepis na Konfitowane udko z gęsi

Konfitowane udko z gęsi

nazwa

Wykonanie

Tłuszcz gęsi może być trudno dostępny, dlatego zamiennie używa się dobrej jakości oleju. Proces gotowania gęsiny we własnym tłuszczu to konfiturowanie (z francuskiego confit), tutaj wersja szybka, bowiem we Francji confit to obróbka mięsa z kilkumiesięcznym jego dojrzewaniem w kamionkowych naczyniach wypełnionych tłuszczem. W podobny sposób możemy przygotować udko z kaczki lub indyczki.
Składniki na 4 osoby:
4 udka z gęsi
1 l tłuszczu z gęsi
suszony tymianek
1 główka czosnku
sól
pieprz
Posypka piernikowa:
50 g bułki tartej
50 g curry
50 g masła
50 g cukru
50 g miodu
szczypta soli
Przygotowanie:
Gęsie udka umieszczamy w rozgrzanym tłuszczu i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy po wbiciu wykałaczki poczujemy, że mięso jest miękkie. Ten czas może trwać 1 do 2 godzin, w zależności od wielkości udka. W trakcie gotowanie dodajemy czosnek i przyprawy. Tłuszcz nie może być bardzo gorący, mięso ma dochodzić powoli, a nie skwierczeć. Jeżeli zajdzie potrzeba obniżenia temperatury, ostrożnie dolewamy do tłuszczu odrobinę zimnej wody.
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/konfiturowane-udko-z-gesi