ßßß Cookit - przepis na Krem z pieczonych buraków i papryki. Z owczym serem

Krem z pieczonych buraków i papryki. Z owczym serem

nazwa

Wykonanie

Pieczenie warzyw niesamowicie wpływa na ich smak. Pod skórką zostaje zachowane całe ich dobro. Niektóre łagodnieją, inne nabierają charakteru. Dlatego, przyrządzając tą zupę od razu wiedziałam, że wszystkie użyte do niej warzywa zostaną wcześniej upieczone. Szczególnie zależało mi na czosnku, którego ostre ząbki przeistaczają się pod wpływem temperatury w pyszną, kremową słodycz.
Krem podajemy z pokruszonym serem owczym. Może to być polska bryndza, jak i popularna grecka feta. Posypujemy odrobiną posiekanego koperku. Można zabielić według własnego gustu. Zabielony będzie łagodniejszy w smaku, za to bardziej intensywny w kolorze. Mnie smakował w obu wersjach. Na zdjęciach widzicie krem bez dodatku śmietany.
Jeżeli lubicie takie aromatyczne, kremowe zupy, po kolejne inspiracje zapraszam -> tutaj .
Składniki:
700-800 g równej wielkości, średnich buraków
300 g średniej papryki czerwonej
1 szalotka
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine
300-350 ml wywaru z warzyw
150 g sera owczego
śmietana 30% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy umyte buraki, paprykę, szalotkę i czosnek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut Po tym czasie wyjmujemy paprykę, czosnek i szalotkę, dopiekamy buraki kolejne 15 minut. Uwaga - czas pieczenia może się zmieniać w zależności od wielkości warzyw. Gorącą paprykę wkładamy do woreczka foliowego i zamykamy. Po upieczeniu wszystkie warzywa studzimy.
Z buraków i papryki zdejmujemy skórkę, kroimy w kawałki i wkładamy do naczynia miksującego. Szalotkę obieramy z łupiny i dodajemy do buraków. Zalewamy połową wywaru i miksujemy na gładko. Upieczony czosnek wyciskamy z łupiny do kremu buraczano-paprykowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie mieszamy i dolewamy resztę wywaru z warzyw. Odstawiamy na 15 minut Przelewamy do garnka i doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Przed podaniem sprawdzamy ostatecznie smak i w razie potrzeby doprawiamy. To również moment na decyzję, czy krem chcemy zabielić, czy też nie. Śmietanę dodajemy w ilości uwzględniającej własne upodobania smakowe.
Owczy ser kruszymy i posypujemy zupę tuż przed podaniem.
,
Składnik główny:
buraki,
Składnik główny:
papryka,
Składnik główny:
feta,
Rodzaj dania:
Zupa,
Źródło:http://artkulinaria.pl/krem-z-pieczonych-burakow-i-papryki-z-owczym-serem