Wykonanie
Pieczenie warzyw niesamowicie wpływa na ich smak. Pod skórką zostaje zachowane całe ich dobro. Niektóre łagodnieją, inne nabierają charakteru. Dlatego, przyrządzając tą zupę od razu wiedziałam, że wszystkie użyte do niej warzywa zostaną wcześniej upieczone. Szczególnie zależało mi na
czosnku, którego ostre ząbki przeistaczają się pod wpływem temperatury w pyszną, kremową
słodycz.Krem podajemy z pokruszonym
serem owczym. Może to być polska
bryndza, jak i popularna grecka
feta. Posypujemy odrobiną posiekanego
koperku. Można zabielić według własnego gustu. Zabielony będzie łagodniejszy w smaku, za to bardziej intensywny w kolorze. Mnie smakował w obu wersjach. Na zdjęciach widzicie krem bez dodatku
śmietany.Jeżeli lubicie takie aromatyczne, kremowe zupy, po kolejne inspiracje zapraszam -> tutaj .Składniki:700-800 g równej wielkości, średnich
buraków300 g średniej
papryki czerwonej1
szalotka2-3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cukrusólpieprz1 łyżka
oliwy extra vergine300-350 ml
wywaru z warzyw150 g
sera owczegośmietana 30% (opcjonalnie)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy umyte
buraki,
paprykę,
szalotkę i
czosnek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut Po tym czasie wyjmujemy
paprykę,
czosnek i
szalotkę, dopiekamy
buraki kolejne 15 minut. Uwaga - czas pieczenia może się zmieniać w zależności od wielkości warzyw. Gorącą
paprykę wkładamy do woreczka foliowego i zamykamy. Po upieczeniu wszystkie warzywa studzimy.Z
buraków i
papryki zdejmujemy skórkę, kroimy w kawałki i wkładamy do naczynia miksującego.
Szalotkę obieramy z łupiny i dodajemy do
buraków. Zalewamy połową
wywaru i miksujemy na gładko. Upieczony
czosnek wyciskamy z łupiny do kremu buraczano-
paprykowego. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem,
sokiem z cytryny i
oliwą. Dokładnie mieszamy i dolewamy resztę
wywaru z warzyw. Odstawiamy na 15 minut Przelewamy do garnka i doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Przed podaniem sprawdzamy ostatecznie smak i w razie potrzeby doprawiamy. To również moment na decyzję, czy krem chcemy zabielić, czy też nie.
Śmietanę dodajemy w ilości uwzględniającej własne upodobania smakowe.
Owczy ser kruszymy i posypujemy zupę tuż przed podaniem.


,Składnik główny:
buraki,Składnik główny:
papryka,Składnik główny:
feta,Rodzaj dania:Zupa,