Wykonanie
Grecki sos, który bardzo dobrze sprawdza się w lecie do dań z grilla. Proporcje starczają na na 8-10 osób, zakładając, że wiele osób weźmie sobie dokładkę :)Składniki:750 g greckiego, gęstego
jogurtu2 długie
ogórki sałatkowe3-4 ząbki
czosnku1 i 1/2 łyżki posiekanego
koperku1 łyżka oliwy/oleju1 łyżeczka
octu winnego (z
białego wina) albo
soku z cytrynysól i
pieprzWykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce - można wraz ze skórką - na grubych oczkach. Odstawić na około 20 minut - w tym czasie
ogórki puszczą sok.
Ogórki dokładnie odcisnąć z soku - wtedy tzatziki nie będą podchodziły
wodą.
Ogórki połączyć z
jogurtem greckim.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, połączyć z
oliwą,
octem winnym/sokiem z
cytryny i utrzeć na pastę. Pastę dodać do
jogurtu z
ogórkami, połączyć z
koperkiem, doprawić
pieprzem i
solą. Odstawić do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę.A poniżej ja, czyli
Nina w "kuchni", takiej polowej w środku lasu :)

P.S. Zamiast kwiatów dostałam pęczek
mięty - jak widać powyżej :))))