ßßß
Grecki sos, który bardzo dobrze sprawdza się w lecie do dań z grilla. Proporcje starczają na na 8-10 osób, zakładając, że wiele osób weźmie sobie dokładkę :)Składniki:750 g greckiego, gęstego jogurtu2 długie ogórki sałatkowe3-4 ząbki czosnku1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku1 łyżka oliwy/oleju1 łyżeczka octu winnego (z białego wina) albo soku z cytrynysól i pieprzWykonanie:Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce - można wraz ze skórką - na grubych oczkach. Odstawić na około 20 minut - w tym czasie ogórki puszczą sok. Ogórki dokładnie odcisnąć z soku - wtedy tzatziki nie będą podchodziły wodą. Ogórki połączyć z jogurtem greckim.Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, połączyć z oliwą, octem winnym/sokiem z cytryny i utrzeć na pastę. Pastę dodać do jogurtu z ogórkami, połączyć z koperkiem, doprawić pieprzem i solą. Odstawić do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę.A poniżej ja, czyli Nina w "kuchni", takiej polowej w środku lasu :)
P.S. Zamiast kwiatów dostałam pęczek mięty - jak widać powyżej :))))