Wykonanie

Opis : Jeśli chodzi o
cukinię, to jest takie danie, którym zaraził mnie, a
potem moją córkę mój mąż. Mam na myśli właśnie te kotleciki z
cukinii. My specjalnie kupujemy do tego
cukinię, ponieważ robimy te kotleciki prawie w ilościach hurtowych, ale można również wykorzystać
cukinię, na którą nie mamy pomysłu i leży w naszej lodówce.Pokroić, posolić, zamoczyć w
jajku i
bułce tartej, a
potem tylko smażyć - czyli bardzo łatwo i bardzo szybko.
Cukinia po usmażeniu wydobywa z siebie słodkawy posmak, który w połączeniu z panierką
daje nam pyszne kotleciki, które rozpływają się w ustach, gdyż są bardzo miękkie i delikatne.Mniam...Pochodzenie : przepis ogólnodostępnyIlość : danie dla 2-4 osóbSkładniki :0,5 kg
młodej zielonej
cukiniisól2 małe
jajkabułka tarta lub wymieszana
bułka tarta +
mąka pszenna (ja miałam 150 ml
bułki tartej + 100 ml
mąki pszennej)
olejPrzygotowanie :Cukinie/ę bez obierania ze skóry pokroić na grubsze plastry (ok. 1 cm).Posolić z obu stron.Zostawić na ok. 15 min.Z obu stron obtoczyć w
jajku.Z każdej strony obtoczyć w
bułce tartej lub w
bułce tartej+mące.Rozgrzać
olej na patelni.Smażyć z obu stron na średnim płomieniu do uzyskania miękkości
cukinii, czyli ok. 15 min.Podawać
solo na ciepło, można dodatkowo posolić.