ßßß Cookit - przepis na Kotleciki Z Cukinii

Kotleciki Z Cukinii

Wykonanie

Opis : Jeśli chodzi o cukinię, to jest takie danie, którym zaraził mnie, a potem moją córkę mój mąż. Mam na myśli właśnie te kotleciki z cukinii. My specjalnie kupujemy do tego cukinię, ponieważ robimy te kotleciki prawie w ilościach hurtowych, ale można również wykorzystać cukinię, na którą nie mamy pomysłu i leży w naszej lodówce.
Pokroić, posolić, zamoczyć w jajku i bułce tartej, a potem tylko smażyć - czyli bardzo łatwo i bardzo szybko.
Cukinia po usmażeniu wydobywa z siebie słodkawy posmak, który w połączeniu z panierką daje nam pyszne kotleciki, które rozpływają się w ustach, gdyż są bardzo miękkie i delikatne.
Mniam...
Pochodzenie : przepis ogólnodostępny
Ilość : danie dla 2-4 osób
Składniki :
0,5 kg młodej zielonej cukinii
sól
2 małe jajka
bułka tarta lub wymieszana bułka tarta + mąka pszenna (ja miałam 150 ml bułki tartej + 100 ml mąki pszennej)
olej
Przygotowanie :
Cukinie/ę bez obierania ze skóry pokroić na grubsze plastry (ok. 1 cm).
Posolić z obu stron.
Zostawić na ok. 15 min.
Z obu stron obtoczyć w jajku.
Z każdej strony obtoczyć w bułce tartej lub w bułce tartej+mące.
Rozgrzać olej na patelni.
Smażyć z obu stron na średnim płomieniu do uzyskania miękkości cukinii, czyli ok. 15 min.
Podawać solo na ciepło, można dodatkowo posolić.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/09/kotleciki-z-cukinii.html