ßßß
Opis : Jeśli chodzi o cukinię, to jest takie danie, którym zaraził mnie, a potem moją córkę mój mąż. Mam na myśli właśnie te kotleciki z cukinii. My specjalnie kupujemy do tego cukinię, ponieważ robimy te kotleciki prawie w ilościach hurtowych, ale można również wykorzystać cukinię, na którą nie mamy pomysłu i leży w naszej lodówce.Pokroić, posolić, zamoczyć w jajku i bułce tartej, a potem tylko smażyć - czyli bardzo łatwo i bardzo szybko.Cukinia po usmażeniu wydobywa z siebie słodkawy posmak, który w połączeniu z panierką daje nam pyszne kotleciki, które rozpływają się w ustach, gdyż są bardzo miękkie i delikatne.Mniam...Pochodzenie : przepis ogólnodostępnyIlość : danie dla 2-4 osóbSkładniki :0,5 kg młodej zielonej cukiniisól2 małe jajkabułka tarta lub wymieszana bułka tarta + mąka pszenna (ja miałam 150 ml bułki tartej + 100 ml mąki pszennej)olejPrzygotowanie :Cukinie/ę bez obierania ze skóry pokroić na grubsze plastry (ok. 1 cm).Posolić z obu stron.Zostawić na ok. 15 min.Z obu stron obtoczyć w jajku.Z każdej strony obtoczyć w bułce tartej lub w bułce tartej+mące.Rozgrzać olej na patelni.Smażyć z obu stron na średnim płomieniu do uzyskania miękkości cukinii, czyli ok. 15 min.Podawać solo na ciepło, można dodatkowo posolić.