Wykonanie
Składniki375 g gotowego
ciasta francuskiego6 małych
buraczków100 g młodego
szpinaku125 g pokrojonego
koziego sera1 drobno posiekana
papryczka chilli bez pestek1/2
cebuli pokrojonej na plasterki50 g
suszonej żurawiny1
jajkosól,
pieprz,
oliwaPrzygotowanie
Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 45 - 50 minut, aż będą miękkie. Ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki, doprawić
solą,
pieprzem, skropić
oliwą z oliwek.W dużej misce wymieszać
buraczki,
szpinak,
ser kozi,
żurawinę,
cebulę,
chilli. Doprawić wszystko
solą i
pieprzem.Nadzienie ułożyć na cieście (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, np. grube ciasto można rozwałkować) i zwinąć roladę. Można też formować 4 mniejsze paczuszki.Ciasto ułożyć sklejeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować roztrzepanym
jajkiem i piec przez około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.