ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z batatów z ricottą

Zupa krem z batatów z ricottą

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g batatów (jeden duży)
3 i 1/2 szklanki bulionu
Przyprawy:
po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, mielonej kolendry i ostrej papryki
Do podania:
ricotta, skórka i sok z limonki, świeża kolendra, mielona wędzona papryka
Przygotowanie
W garnku na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem poddusić. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę batata, doprawić solą. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut, dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości batatów. Zmiksować na krem i podawać z ricottą doprawioną skórką z limonki i świeżą kolendrą, posypać wędzoną papryką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bataty/zupa_krem_z_batatow/przepis.html