ßßß Cookit - przepis na Sola ze szpinakiem i migdałami

Sola ze szpinakiem i migdałami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
2 filety z soli
2 duże garście świeżego, młodego szpinaku
2 łyżki masła do ryby + 1 łyżka do szpinaku
1/2 filiżanki śmietanki kremówki do szpinaku
4 plasterki sera pleśniowego, np. gorgonzoli
oliwa z oliwek, sól, pieprz
2 filiżanki ugotowanego ryżu do risotto
zrumienione płatki migdałowe
Przygotowanie
Szpinak umyć, osuszyć, włożyć na patelnię z łyżką masła, chwilę podgrzać mieszając, jak tylko zwiędnie dodać śmietankę, wymieszać i zaraz odstawić z ognia.
Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do jeszcze gorącego szpinaku włożyć ser pleśniowy.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umyte, osuszone i doprawione solą oraz pieprzem filety lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym z przykrywką) ok. 10 minut w 180 st. C lub usmażyć na rozgrzanej patelni. Przed końcem dodać do ryby masło.
Kiedy sola jest już gotowa ułożyć ją na półmisku, na ciepłym szpinaku z serem pleśniowym. Podawać z ryżem. Danie posypać zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sola/filety_z_soli/przepisy.html