ßßß Cookit - przepis na Ryba pod kruszonką migdałowo-pietruszkową

Ryba pod kruszonką migdałowo-pietruszkową

nazwa

Wykonanie

Lekkie danie z aromatycznym dodatkiem ziół i chrupiących migdałów.
Przyszedł mi do głowy ten pomysł, bo lubię dodawać natkę pietruszki do wielu potraw, także do ryby, a chciałam żeby było też chrupiąco a'la panierka, więc wymyśliłam takie połączenie.
Następnym razem podprażę lekko migdały przed posiekaniem, będzie jeszcze lepszy efekt chrupania.
duży filet z dorsza
spora garść płatków migdałowych ( ok 100 g)
garść natki pietruszki ( mniej więcej tyle samo co migdałów)
50 g bardzo miękkiego masła
sól, pieprz,
ziarno selera ( pół łyżeczki)
oliwa do skropienia
Rybę kroimy na kawałki w poprzek filetu, solimy i pieprzymy.
Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą i układamy kawałki ryby.
Przygotowujemy kruszonkę: drobno siekamy migdały i natkę, doprawiamy solą ( nie za dużo bo ryba była solona), pieprzem i ziarnem selera dla odatkowego aromatu. Łączymy posiekane składniki z miękkim masłem tworząc masę, którą smarujemy wierzch kawałków ryby.
Zapiekamy w 170 stopniach ok 25-30 minut.
Podałam z ryżem z czerwoną soczewicą, skrapiamy oliwą extra vergin.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/04/ryba-pod-kruszonka-migdaowo-pietruszkowa.html