Wykonanie
Lekkie danie z aromatycznym dodatkiem
ziół i chrupiących
migdałów.Przyszedł mi do głowy ten pomysł, bo lubię dodawać
natkę pietruszki do wielu potraw, także do
ryby, a chciałam żeby było też chrupiąco a'la panierka, więc wymyśliłam takie połączenie.Następnym razem podprażę lekko
migdały przed posiekaniem, będzie jeszcze lepszy efekt chrupania.

duży
filet z dorszaspora garść
płatków migdałowych ( ok 100 g)garść
natki pietruszki ( mniej więcej tyle samo co
migdałów)50 g bardzo miękkiego
masłasól,
pieprz,ziarno
selera ( pół łyżeczki)
oliwa do skropienia
Rybę kroimy na kawałki w poprzek filetu, solimy i
pieprzymy.Naczynie do zapiekania skrapiamy
oliwą i układamy kawałki
ryby.Przygotowujemy kruszonkę: drobno siekamy
migdały i
natkę, doprawiamy
solą ( nie za dużo bo
ryba była solona),
pieprzem i ziarnem
selera dla odatkowego aromatu. Łączymy posiekane składniki z miękkim
masłem tworząc masę, którą smarujemy wierzch kawałków
ryby.Zapiekamy w 170 stopniach ok 25-30 minut.Podałam z
ryżem z
czerwoną soczewicą, skrapiamy
oliwą extra vergin.
