Wykonanie
Składniki2 porcje2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)200 g filetów z
łososia bez skóry i ości2 ząbki
czosnku1
papryczka chili (pominąć w wersji łagodnej)2 garście
szpinaku sałatkowego2 łyżki
oliwy lub
oleju roślinnego2 - 3 łyżki
sosu ostrygowegoPrzygotowanieUgotować komosę i odmierzyć 2 szklanki.
Łososia pokroić na kawałki,
czosnek i
papryczkę chili na cienkie plasterki.
Szpinak opłukać i osuszyć na ściereczce.Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki
oliwy razem z
czosnkiem i
papryczką chil. Gdy patelnia będzie gorąca dodać kawałki
łososia. Obsmażyć z każdej strony pozostawiając sam środek jeszcze lekko surowy.Wlać
sos ostrygowy i chwilę razem podgrzewać. Dodać komosę, wymieszać i smażyć razem przez około minutę. Wymieszać ze
szpinakiem i odstawić z ognia.WskazówkiJak ugotować komosę
ryżową: na 1 porcję komosy dajemy 2 porcje
wody. Komosę wypłukać, zalać świeżą
wodą, doprawić
solą i łyżeczką
oliwy, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, następnie zostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.