ßßß Cookit - przepis na Sałatka z komosą ryżową, łososiem i szpinakiem

Sałatka z komosą ryżową, łososiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
200 g filetów z łososia bez skóry i ości
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (pominąć w wersji łagodnej)
2 garście szpinaku sałatkowego
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
2 - 3 łyżki sosu ostrygowego
Przygotowanie
Ugotować komosę i odmierzyć 2 szklanki. Łososia pokroić na kawałki, czosnek i papryczkę chili na cienkie plasterki. Szpinak opłukać i osuszyć na ściereczce.
Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy razem z czosnkiem i papryczką chil. Gdy patelnia będzie gorąca dodać kawałki łososia. Obsmażyć z każdej strony pozostawiając sam środek jeszcze lekko surowy.
Wlać sos ostrygowy i chwilę razem podgrzewać. Dodać komosę, wymieszać i smażyć razem przez około minutę. Wymieszać ze szpinakiem i odstawić z ognia.
Wskazówki
Jak ugotować komosę ryżową: na 1 porcję komosy dajemy 2 porcje wody. Komosę wypłukać, zalać świeżą wodą, doprawić solą i łyżeczką oliwy, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, następnie zostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/quinoa_z_lososiem_szpinakiem/przepis.html