Wykonanie
Składniki2 porcje250 g
filetu z dorsza80 g
kiełbaski chorizo (w całości, nie plasterki), użyłam pikantnej2 małe
szalotki120 g
ciecierzycy z puszki (zważonej po odsączeniu)300 ml passaty pomidorowej
sól i
pieprzszczypta
cukruPrzygotowanie
Filet z dorsza opłukać pod zimną
wodą, pęsetą oczyścić z ości.
Ostrym nożem usunąć skórę. Chorizo pokroić w grubszą kostkę.
Szalotkę drobno posiekać.Na większej patelni z nieprzywierającym dnem podsmażyć chorizo, gdy wytopi się tłuszcz dodać
szalotkę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać odsączoną
ciecierzycę i passatę
pomidorową, następnie
sól i
pieprz do smaku oraz szczyptę
cukru. Wymieszać i zagotować. Na patelnię włożyć oczyszczony
filet z dorsza (w 3 kawałkach), patelnię przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 8 minut .