ßßß Cookit - przepis na Dorsz w sosie pomidorowym z chorizo i ciecierzycą

Dorsz w sosie pomidorowym z chorizo i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
250 g filetu z dorsza
80 g kiełbaski chorizo (w całości, nie plasterki), użyłam pikantnej
2 małe szalotki
120 g ciecierzycy z puszki (zważonej po odsączeniu)
300 ml passaty pomidorowej
sól i pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie
Filet z dorsza opłukać pod zimną wodą, pęsetą oczyścić z ości. Ostrym nożem usunąć skórę. Chorizo pokroić w grubszą kostkę. Szalotkę drobno posiekać.
Na większej patelni z nieprzywierającym dnem podsmażyć chorizo, gdy wytopi się tłuszcz dodać szalotkę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać odsączoną ciecierzycę i passatę pomidorową, następnie sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru. Wymieszać i zagotować. Na patelnię włożyć oczyszczony filet z dorsza (w 3 kawałkach), patelnię przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 8 minut .
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/dorsz_z_chorizo/przepis.html