Wykonanie
Składniki2 porcje:2 porcje
makaronu (około 120 g)100 - 150 g
boczku100 - 150 g
cukinii1 łyżka
masłaokoło 4 łyżek tartego
parmezanu (opcjonalnie)Sos:2
żółtka1 pełna łyżka
serka mascarpone*1 łyżka miękkiego
masła1 łyżka
oliwy extra vergine* można zastąpić 3 łyżkami gęstej
śmietany kremowej około 30%PrzygotowanieNastawić
makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.Dodać
cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę
masła, smażyć na dużym ogniumieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż
cukinia będzie miękka. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Wymieszać składniki sosu:
żółtka,
mascarpone,
masło i
oliwa extra vergine.Odcedzony
makaron razem z kilkoma łyżkami
wody z
makaronu włożyć na patelnię z
cukinią, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia. Na koniec dodać tarty
parmezan jeśli go używamy.Wskazówki
Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć.